Azura N' Man

By: azura fp

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 27-Nov-2010 14:50 Email | Share | Bookmark
MY RIGHT EYE (KATARAK) 1ST JULY 2010

 


Salam untuk semua, pd kengkawan dan juga silent reader....harap semuanya sihat sejahtera lah yea

Hmmm.......masih ada lagi ke yg menjengah FP ku ne?!.....hehehehe, almaklumlah
dah berkurun FP ku ne tak berupdate....berhabuk bagai dah...sure ramai yg dah bosan menjengah kan...
sorry kengkawan....

Dah lama tak mengarang ayat di FP ne...rasa janggal lak....
Nak mula macam mana yea???.......adoi3x....idea dtg lah!!..huhuhu

this n3 special sikit & feel sad sikit....napa yea?...coz, this time nk story mory psl mata kanan
ku ne.....mata ne dah lama ada KATARAK @ bahasa mudahnya.....SELAPUT PUTIH!!!

"BENDA" ne (KATARAK)....dah hampir menutup ank mata hitam ku....
ialah dah lama sgt zura bela "dia" kan, x silap zura since deliver kan anak yg sulung....
si MUHAMAD DANIAL....sekarang ank bujang zura dah 9 thn dah....(dah bersunat pun pd 23/11/2010
tu hari dan selama itulah....benda tu stay kat MATA KANAN ku.....

Mula-mula benda tu tak besar mana pun....tp dia dah menjalarkan, dan yg last before operate tu
doktor kata DAH LEWAT, sbb selaput putih tu lagi sedikit nk kena ank mata hitam...
so, mmg tak leh tggu lama lagi ...

Kena BUANG benda ne...klu tak lagi susah......byk benda yg kena buat nanti.....
klu buat skrg, atleast tak yah lah smpi kena tukar RETINA mata ku....huhuh, ngeri dengar!....
korang ngeri x?....aku 10 kali ngeri beb....ikut hati takutttttttt...tp bila di fikir2 balik,
"KAU NK TGGU APA LAGI, CIK ZURA OOIIIIII?!.... hahahhaa ambik kau!

So dgn PERASAAN TAWAKAL tu (hisey, mcm nk kena operate jantung aje aku ne kan...hehehe)
aku pun terus setuju ngan cadangan doktor tu....oppss, lupa lak nk ceta kat mana tempat nya dan nama
doktor pakar tu yea, hehhehee....sorry.....

Aku check & operate kat HOPS MATA TUN HUSSEIN ONN @ THONEH tu.....
dan nama doktor yg rawat/operate aku tu...namanya DOKTOR ZAINAL......baik doktor ne...lembut aje
orangnya.....

Actually, sebelum aku decide nk buat kat THONEH ne...aku ada survey gak kat klink mata
yang lain gak....as cadangan dr kengkawan aku & En. Hubby.....tp hati ku ne berkenaan sgt ngan
hospital ne gak.....so, en. hubby just follow ajelah my decision ne.....hehhehe

Aku start buat check mata pd akhir bulan Mei, 2010....then doktor decide date operate pada
1hb JULAI 2010.....huh, seriau aje aku masa tu....tp dgn dorongan En. Hubby & kengkwn....
aku rasa OK sikitlah....hehhehe....cover beb...keh3....teruk nya aku ne....korang jgn tiru mcm aku yea...
hahhahaha

Orait tak yah ngomel byk sgt....nanti korang jemu ngan bebelan aku ne....(eh, korang x rindu ngan
aku nya pot pet ke?...hahahaha) ....meh tgk beberapa gmbr yg aku snap...buat kenang-kenangan tuk
aku & rujukan korang lah yea.....



hahhaha....jgn mare....aku tahu...itu bukan gmbr yg korang nk tgk kan....hhahahaha.....
saja jea aku sakat korang....ne gmbr selingan yea....nk buang sayang, so ku msk kan dlm
n3 ne lah....biasalah kan, IKLAN....hahhaha....

Tu gmbr Qistina ms dia blum pandai jln...berapa bulan ntah umur dia....aku pun dah lupa
aku geram tgk dia tersengih2x, that's why aku snap...dia tersengih sbb suka sgt dok atas
rumput yg cantik tu...alah org pggl "RUMPUT CARPET".....dulu kat umah aku ada, tp lps
tu abah dia mls nk jaga, so abah dia dah simen leee....yg kat gmbr ne, umah acik jenny dia tu...

Ok tutup ceta psl si kecil tu....meh3x tgk gmbr yg sebenarnya yea....hehhehe jgn majuk yea kengkwn...


Ne gmbr sebelum aku operate...lihat lah perbezaan nya....x ramai yg prasaan, yg tahu pun cuma
kwn2 rapat & family....aku dpt ne dr sebelah family abah aku....kiranya ne penyakit genetik lah yea...


on the way time....snap sana, sini, situ & bla3x....kes patient yg over stress....hehhehe
gmbr lain x masuk...ne ajelah yg pamer, yg lain aku dah peram...hhahaha


Taraaaaaaaaaa....aku dah sampai!!!....ggrrrrrrrrrrrrr




Lepak kat wad dulu....kat wad ne (masa tulah), semua patient dr SINGAPORE....
depa semua buat operation mata kat sini...mungkin murah kot, that's why depa buat kat negara kita...
apa2 pun x kisah lah....janji mata kita baik kan....hahhaha

Gambar ms di operate x ada yea....klu ada tu makna nya, aku x di operate lah....hhahaha...
ialah yg rajin ambil gmbr kan org yg dioperate tu, klu ada tu makna nya satu kemusykilan lah kan...

So, aku ceta ajelah yea....aku msk di dewan bedah pd pukul 9.45pg....then aku terus di bius..
tak lama kendian, dlm kul 10.00 lah klu aku x silap, aku pun dioperate....
then bila aku sedar...aku dah ada di dlm wad.....masa tu dlm pukul 12.00 tgh hari...
so tempoh aku ada di bedah adalah selama 2 jam....oitttt lama jugak yea.....hmmmmmmmm

biasalah leps bedah sure lalok lagi......aku pun smbg zzzz....smpi lee ke pukul 1 tgh hari....
bgn2x aje, aku ckp ngan hubby....LAPARRRRRRRRRRRRR.....hahhaha...
ini patient byk teruk ooooo....jgn tiru yea, adik2x semua.....keh3x

Aku x kena tahantaua....aku just duduk dlm wad smpi aku ok...that's mean....system badan aku
ne boleh beroperasi seperti biasa lah.....dan sebelum aku di benarkan kluar....akuperlu dicheck
semula oleh Dr. Zainal.....lps Dr. tgk semua...baru lah secara rasmi nya...aku dbenar kan kluar
yepiiiiiii bestnya....AKU DAH BOLEH BALIK!!!

Ok, Gambar masa mata aku berbalut, x ada yea kenggkwn....yg ada...gmbr selepas mata aku dibuka
PENUTUP MATAnya....hhehehe....mcm mn rupa PENUTUP MATA tu yea?....alahai,
aku lupa lah nk ambil gambar benda tu.....ampun yea semua.... KELUPAAN SGGH!

So tgk yg ne ajelah ......jadilah kan...hehehhe


Jeng3x....ne lah mata ku selepas operation....hope aku cepat sembuh lah yea....

Tapi tulah, kita hanya mampu merancang....tp ALLAH lebih tahu dr hambanya.....
mata aku kena penyakit GRANULOMA lah pula.....oitttt apa ke benda tu yea, kengkawan....
aku pun x tahu nk explain sgt lah...yg penting, aku kena ge check up selepas
2 mggu lens operation aku dibuka....
waduhhhhh, dugaan lagi....sabar3x...kita kan hamba nya...sentiasa di UJI, zura....
so SABAR banyak2x yea....(ayat penyejuk hati tu....)


Nelah rupa benda GRANULOMA tu....dia x sakit, tp dia kacau bibir mata kita...
dan buruk lah klu di tengok secara dekat2x.......hhuhuuuhu..sedih!


Ne lah GRANULOMA yg telah di keluarkan....kecil aje....dan agak kenyal sedikit....
untuk buang benda ne, Dr, hanya buat MINOR OPERATE....sebelum di operate,
mata ku diberikan cecair bewarna biru.....nurse ada inform yg cecair tu adalah
ubat bius...

Biasa nya klu bius depa inject kan....tp yg ne x di inject .....just dituang ke dlm mata
kita tu saja.......selepas dah kebas...barulah Dr. gunting benda tu....aku rasa lah guntingan tu....
mcm di toreh2x aje mata ku tu...tp x sakit leee....dpt tgk & dok ber chit chat jugalah ngan Dr. Zainal
tu...hehhehe...nk hilang kan seriau sebenarnya.....


Lepas bedah...kami lepak kat cafe sat.....

And last sekali aku nak show kat korang kat kawasan mana yg Dr. tu buat operation
di mata ku masa tu....buat panduan bersama...@ share pengalaman.......



Ok, dah habis ceta pasal mata ku ne....la ne nk bagi award yg dah lama terperam
dlm PC ne....sapa lah penerima nya tu yea....jeng-jeng orang nya ada lah KAK NURI....
so sorry akak, dah lama baru sy bagi.....ampun jgn serik lepas ne yea, kak....



Tak lupa juga....nak gantung award...yg aku dpt dr Cik Suhaya
sorry yea cik Sue...sbb lambat benor aku menggantungnya....harap tak serik lah yea...he3x






dan dari juga adik aku nan seorg ne, AZA....thanks dik....sayang kamu...muahhhhhhh




SORRY LAH KALAU ZURA TERLEBIH-LEBIH CETA PASAL MATA NE....
KALAU RASA2X BOSAN...BOLEH SAJA CLICK PADA TANDA "X" TU....ZURA TAK MARAH @
PUN BAK KATA YG LAIN ZURA TAK KISAH!!!...HHEHEH (RIAK NYA, X BAIK TAU...
TUHAN X SUKA....HEHHE GURAU AJE, JGN AMBIL HATI SGT NOOORRRR)....
.APA PUN....SALAM SAYANG TUK SEMUA KENGKAWAN KU YG SELALU DOK
JENGAH FP KU NE, TP TULAH ASYIK DOK GITU AJE KAN...SO THIS TIME ZURA
DAH UPDATE YEA........MOGA SEMUA TERUBAT RINDU PD CELOTEH KU
INI...CHEWAHHHHHH....AND.......BYE SEMUA.........


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net