Automate your Marketing
with Womplify




 
Azura N' Man

By: azura fp

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 27-Nov-2010 14:50 Email | Share | | Bookmark
MY RIGHT EYE (KATARAK) 1ST JULY 2010

 


Salam untuk semua, pd kengkawan dan juga silent reader....harap semuanya sihat sejahtera lah yea

Hmmm.......masih ada lagi ke yg menjengah FP ku ne?!.....hehehehe, almaklumlah
dah berkurun FP ku ne tak berupdate....berhabuk bagai dah...sure ramai yg dah bosan menjengah kan...
sorry kengkawan....

Dah lama tak mengarang ayat di FP ne...rasa janggal lak....
Nak mula macam mana yea???.......adoi3x....idea dtg lah!!..huhuhu

this n3 special sikit & feel sad sikit....napa yea?...coz, this time nk story mory psl mata kanan
ku ne.....mata ne dah lama ada KATARAK @ bahasa mudahnya.....SELAPUT PUTIH!!!

"BENDA" ne (KATARAK)....dah hampir menutup ank mata hitam ku....
ialah dah lama sgt zura bela "dia" kan, x silap zura since deliver kan anak yg sulung....
si MUHAMAD DANIAL....sekarang ank bujang zura dah 9 thn dah....(dah bersunat pun pd 23/11/2010
tu hari dan selama itulah....benda tu stay kat MATA KANAN ku.....

Mula-mula benda tu tak besar mana pun....tp dia dah menjalarkan, dan yg last before operate tu
doktor kata DAH LEWAT, sbb selaput putih tu lagi sedikit nk kena ank mata hitam...
so, mmg tak leh tggu lama lagi ...

Kena BUANG benda ne...klu tak lagi susah......byk benda yg kena buat nanti.....
klu buat skrg, atleast tak yah lah smpi kena tukar RETINA mata ku....huhuh, ngeri dengar!....
korang ngeri x?....aku 10 kali ngeri beb....ikut hati takutttttttt...tp bila di fikir2 balik,
"KAU NK TGGU APA LAGI, CIK ZURA OOIIIIII?!.... hahahhaa ambik kau!

So dgn PERASAAN TAWAKAL tu (hisey, mcm nk kena operate jantung aje aku ne kan...hehehe)
aku pun terus setuju ngan cadangan doktor tu....oppss, lupa lak nk ceta kat mana tempat nya dan nama
doktor pakar tu yea, hehhehee....sorry.....

Aku check & operate kat HOPS MATA TUN HUSSEIN ONN @ THONEH tu.....
dan nama doktor yg rawat/operate aku tu...namanya DOKTOR ZAINAL......baik doktor ne...lembut aje
orangnya.....

Actually, sebelum aku decide nk buat kat THONEH ne...aku ada survey gak kat klink mata
yang lain gak....as cadangan dr kengkawan aku & En. Hubby.....tp hati ku ne berkenaan sgt ngan
hospital ne gak.....so, en. hubby just follow ajelah my decision ne.....hehhehe

Aku start buat check mata pd akhir bulan Mei, 2010....then doktor decide date operate pada
1hb JULAI 2010.....huh, seriau aje aku masa tu....tp dgn dorongan En. Hubby & kengkwn....
aku rasa OK sikitlah....hehhehe....cover beb...keh3....teruk nya aku ne....korang jgn tiru mcm aku yea...
hahhahaha

Orait tak yah ngomel byk sgt....nanti korang jemu ngan bebelan aku ne....(eh, korang x rindu ngan
aku nya pot pet ke?...hahahaha) ....meh tgk beberapa gmbr yg aku snap...buat kenang-kenangan tuk
aku & rujukan korang lah yea.....



hahhaha....jgn mare....aku tahu...itu bukan gmbr yg korang nk tgk kan....hhahahaha.....
saja jea aku sakat korang....ne gmbr selingan yea....nk buang sayang, so ku msk kan dlm
n3 ne lah....biasalah kan, IKLAN....hahhaha....

Tu gmbr Qistina ms dia blum pandai jln...berapa bulan ntah umur dia....aku pun dah lupa
aku geram tgk dia tersengih2x, that's why aku snap...dia tersengih sbb suka sgt dok atas
rumput yg cantik tu...alah org pggl "RUMPUT CARPET".....dulu kat umah aku ada, tp lps
tu abah dia mls nk jaga, so abah dia dah simen leee....yg kat gmbr ne, umah acik jenny dia tu...

Ok tutup ceta psl si kecil tu....meh3x tgk gmbr yg sebenarnya yea....hehhehe jgn majuk yea kengkwn...


Ne gmbr sebelum aku operate...lihat lah perbezaan nya....x ramai yg prasaan, yg tahu pun cuma
kwn2 rapat & family....aku dpt ne dr sebelah family abah aku....kiranya ne penyakit genetik lah yea...


on the way time....snap sana, sini, situ & bla3x....kes patient yg over stress....hehhehe
gmbr lain x masuk...ne ajelah yg pamer, yg lain aku dah peram...hhahaha


Taraaaaaaaaaa....aku dah sampai!!!....ggrrrrrrrrrrrrr




Lepak kat wad dulu....kat wad ne (masa tulah), semua patient dr SINGAPORE....
depa semua buat operation mata kat sini...mungkin murah kot, that's why depa buat kat negara kita...
apa2 pun x kisah lah....janji mata kita baik kan....hahhaha

Gambar ms di operate x ada yea....klu ada tu makna nya, aku x di operate lah....hhahaha...
ialah yg rajin ambil gmbr kan org yg dioperate tu, klu ada tu makna nya satu kemusykilan lah kan...

So, aku ceta ajelah yea....aku msk di dewan bedah pd pukul 9.45pg....then aku terus di bius..
tak lama kendian, dlm kul 10.00 lah klu aku x silap, aku pun dioperate....
then bila aku sedar...aku dah ada di dlm wad.....masa tu dlm pukul 12.00 tgh hari...
so tempoh aku ada di bedah adalah selama 2 jam....oitttt lama jugak yea.....hmmmmmmmm

biasalah leps bedah sure lalok lagi......aku pun smbg zzzz....smpi lee ke pukul 1 tgh hari....
bgn2x aje, aku ckp ngan hubby....LAPARRRRRRRRRRRRR.....hahhaha...
ini patient byk teruk ooooo....jgn tiru yea, adik2x semua.....keh3x

Aku x kena tahantaua....aku just duduk dlm wad smpi aku ok...that's mean....system badan aku
ne boleh beroperasi seperti biasa lah.....dan sebelum aku di benarkan kluar....akuperlu dicheck
semula oleh Dr. Zainal.....lps Dr. tgk semua...baru lah secara rasmi nya...aku dbenar kan kluar
yepiiiiiii bestnya....AKU DAH BOLEH BALIK!!!

Ok, Gambar masa mata aku berbalut, x ada yea kenggkwn....yg ada...gmbr selepas mata aku dibuka
PENUTUP MATAnya....hhehehe....mcm mn rupa PENUTUP MATA tu yea?....alahai,
aku lupa lah nk ambil gambar benda tu.....ampun yea semua.... KELUPAAN SGGH!

So tgk yg ne ajelah ......jadilah kan...hehehhe


Jeng3x....ne lah mata ku selepas operation....hope aku cepat sembuh lah yea....

Tapi tulah, kita hanya mampu merancang....tp ALLAH lebih tahu dr hambanya.....
mata aku kena penyakit GRANULOMA lah pula.....oitttt apa ke benda tu yea, kengkawan....
aku pun x tahu nk explain sgt lah...yg penting, aku kena ge check up selepas
2 mggu lens operation aku dibuka....
waduhhhhh, dugaan lagi....sabar3x...kita kan hamba nya...sentiasa di UJI, zura....
so SABAR banyak2x yea....(ayat penyejuk hati tu....)


Nelah rupa benda GRANULOMA tu....dia x sakit, tp dia kacau bibir mata kita...
dan buruk lah klu di tengok secara dekat2x.......hhuhuuuhu..sedih!


Ne lah GRANULOMA yg telah di keluarkan....kecil aje....dan agak kenyal sedikit....
untuk buang benda ne, Dr, hanya buat MINOR OPERATE....sebelum di operate,
mata ku diberikan cecair bewarna biru.....nurse ada inform yg cecair tu adalah
ubat bius...

Biasa nya klu bius depa inject kan....tp yg ne x di inject .....just dituang ke dlm mata
kita tu saja.......selepas dah kebas...barulah Dr. gunting benda tu....aku rasa lah guntingan tu....
mcm di toreh2x aje mata ku tu...tp x sakit leee....dpt tgk & dok ber chit chat jugalah ngan Dr. Zainal
tu...hehhehe...nk hilang kan seriau sebenarnya.....


Lepas bedah...kami lepak kat cafe sat.....

And last sekali aku nak show kat korang kat kawasan mana yg Dr. tu buat operation
di mata ku masa tu....buat panduan bersama...@ share pengalaman.......



Ok, dah habis ceta pasal mata ku ne....la ne nk bagi award yg dah lama terperam
dlm PC ne....sapa lah penerima nya tu yea....jeng-jeng orang nya ada lah KAK NURI....
so sorry akak, dah lama baru sy bagi.....ampun jgn serik lepas ne yea, kak....



Tak lupa juga....nak gantung award...yg aku dpt dr Cik Suhaya
sorry yea cik Sue...sbb lambat benor aku menggantungnya....harap tak serik lah yea...he3x






dan dari juga adik aku nan seorg ne, AZA....thanks dik....sayang kamu...muahhhhhhh




SORRY LAH KALAU ZURA TERLEBIH-LEBIH CETA PASAL MATA NE....
KALAU RASA2X BOSAN...BOLEH SAJA CLICK PADA TANDA "X" TU....ZURA TAK MARAH @
PUN BAK KATA YG LAIN ZURA TAK KISAH!!!...HHEHEH (RIAK NYA, X BAIK TAU...
TUHAN X SUKA....HEHHE GURAU AJE, JGN AMBIL HATI SGT NOOORRRR)....
.APA PUN....SALAM SAYANG TUK SEMUA KENGKAWAN KU YG SELALU DOK
JENGAH FP KU NE, TP TULAH ASYIK DOK GITU AJE KAN...SO THIS TIME ZURA
DAH UPDATE YEA........MOGA SEMUA TERUBAT RINDU PD CELOTEH KU
INI...CHEWAHHHHHH....AND.......BYE SEMUA.........


Friday, 3-Sep-2010 02:35 Email | Share | | Bookmark
KAD RAYA 2010

 


Salam RAMADHAN semua........

"POSTO...POSTO...POSTO, AHAKS!"

Buat semua TEMAN yang Zura kenali, tak kiralah di mana anda berada...
terimalah KAD RAYA KAMI sebagai pengganti diri....

Dan di kesempatan ini juga.....kami Mohon MAAF ZAHIR DAN BATIN,
jika selama kita berkenalan ini ada yang TERLEBIH, TERKASAR DAN TERKATA
yang menusuk KALBU KALIAN......

Moga SYAWAL ini memberikan seribu KEBAHAGIAAN buat semua
TEMAN yang Zura SAYANGI.....AMIN



Nak gantung KAD RAYA dari TEMAN FP dan SEOFIS jugaaaaaaaaa.....hehehe

dari Cik Sue


dari Melissa...member ofisku


dari Cik Cida....geng FP


dari Kak Ieda....geng FP


P/S: Buat semua TEMAN2 tersayang.......berhati-hati semasa MEMANDU tu yea.....
biar LAMBAT, ASAL SELAMAT.......INGATLAH orang yang TERSAYANG!......




Tuesday, 31-Aug-2010 04:55 Email | Share | | Bookmark
KAD RAMADHAN 2010

Assalammualaikum.....

Bersempena dgn kedatangan bulan yg mulia....BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK....
yg dijangka pada hari Rabu ne, (esok leeee).....

Dikesempatan ini......Kami sekeluarga ingin memohon Maaf sekiranya kami ada
terkasar bahasa dan perbuatan......samada di dlm bentuk lisan @ coretan di dlm FP &
dan tak lupa juga .....Jika ada gurauan yg menyakitkan di dlm kita ber FB selama ini....

Moga RAMADHAN kali ini, memberikan kita peluang untuk lebih beramal ibadat dan membawa
seribu RAHMAT dan KEBAHAGIAN pada semua teman2 yg zura kenali, AMIN

Buat semua kengkwn FP.....terimalah KAD RAMADHAN 2010 dari kami sekeluarga...
kad ne boleh digantung, di frame dll...di FP anda semua, jika sudilah, ahaks!




PESANAN TUAN UMAH: UTK LATEST N3, SILA SCROLL BAWAH, & BWH AND BWH, OK

kak malasz: akak, sy tak leh nk ge blog akak tu....mcm ada prob aje....nk gak jenjln
tp tulah, asyik tak boleh aje....akak, minta check link akak tu yea....

re: cantik ke kad ramadhan tu?....hehehe main hentam aje tu kak....watever thanks yea....


Monday, 30-Aug-2010 00:19 Email | Share | | Bookmark
Lunch @ Ani Sup Utara (25 June 2010)

 


Salam semua.....mmmm diam tak diam dah 20hari kita berpuasa kan...
cepatnya masa berlalu....tak terkejar dibuatnya.....apa2 hal pun semoga kita semua di berikan
kesihatan yg baik untuk terus menempuh bulan yang mulia ne....AMIN

Kali ne, zura masih nk ceta benda yg dah lama terperuk di dlm pc ne...ceta kami masa lunch
di ANI SUP UTARA (area Klang Sentral)....masa tu dah x tahu nk makan apa & di mana...
ne kira masing2 dok fikir masa kat dlm keta....Sue yg drive, yg lain bagi idea tempat makan...

Last2 fikir...kitaorg decide tuk makan di ANI SUP UTARA.....bkn apa, saja layan tekak
mkn benda yg ber sup lak....ok meh terjah gambar yg tak seberapa ne....just 4 bagi you all
teringin di siang2 ne...hehhee...jgn mare yea...















licin pinggan dan mangkuk kita orang kan....itu menandakan yang kitaorg mmg kebulurrrr...
walaupun ada menu yg mmg kurenggggggggg....tak apa kita halal kan ajelah.......

Then ada satu lagi kisah....kisah org sakit mata, tp dok sibuk mengukus kuih gak...
kuih apa tu yea.....kuih apa lagi kalau bukan....APAM JAGUNG KUKUS....
sebab nk ge tgk onyang yang dah lama kami tak melawat.....dah lama benor, sejak belum
operate mata lagi....so, sebagai buah tangan @ lagi senang ceta.....buatkan kuih yg sesuai
untuk orang dah tak bergigi....so, bila makan, just kunyah sikit2 dan telan...
sonang kerja kan, onyang...tak gitu!......hehhee

Kuih ne dah selalu gak zura buat.....sebab kuih ne senang, mudah dan yang penting mmg
SEDAPPPPPPPPPP......tak caya?....korang try lah yea.....ne zura copy and paste resepi
dari FP KAK RINCHAN yg famous tu.....cuba tau, jgn tak cuba lak....

Quote:
APAM JAGUNG KUKUS
Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan
menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan
kukus selama 15minit.
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.


But this time...Zura buat 2 loyang...1 kecil & 1 besar.....dan decorate pun, ala2 malas + rajin
so, mmg buruk lah rupanya yea....ne klu kak Rinchan tgk...sure, dia gelak guling2...hehhee
tp dlm hati dah tanam azam...lps ne nk buat cute mute mcm yang Kak Rinchan buat tu...hehehe

Meh lah tgk KUIH APAM JAGUNG KUKUS ku tu.....jgn gelak yea.....



Jgn gelak ha, taiko2 semua....nanti malu zura...dah kena nyorok bawah bantal...payah nk raya tu
hehhehe.....

Masih lagi ceta psl melawat onyang zura ne gak....tp yang ne nak ceta psl si bb Qis....
actually gambar ne dah lama sangat dah......dok terperap, x di edit2.......sbb ibu dia banyak kerja
hehhehe....alasan lagi, nasib lah korang...hahhaa

Alkisahnya, budak yg banyak syokkkkkkkkkk duduk kat kerusi ne.......



Sampai gitu sekali dia landing...jealous tak korang?.....Zura jealous tau...sbb bila nak bawa
balik.......dia buat dek aje......sabar ajelah.....nanti ibu belikan lah yea.....so bb dok lah situ
sampai puas, ok....

Orait dah habis ceta dah ne......sebelum mengundurkan diri....Zura nk bagi award pada
kakak ku nan seorg ne.....Kak Fafau....Akak gantung tau....






Thursday, 19-Aug-2010 07:55 Email | Share | | Bookmark
Cameron Highlands @ 6 June 2010....Last Part



Salam Semua...

Hmmmm, diam x diam dah 8 hari kita berpuasa kan...cepatnya masa berlalu .......apa2 hal pun
alhamdullilah lah sbb kita masih lagi diberi peluang untuk terus beribadat pd nya di bulan yg mulia ne.

Tp dlm kita berpuasa di bln yg mulia ne......ada di antara kita yg diuji dgn pelbagai dugaan......
itu tanda nya, kita sentiasa di sayangi oleh NYA....dah itu jua adalah bahagian kita dlm menjalani
kehidupan di dlm dunia yg penuh pancoraba ne .....walau mcm mn pun......kita hadapilah
dengan hati yg tabah dan sentiasalah berdoa...agar iman kita sentiasa pada NYA, AMIN....

Baiklah kali ne, zura nk kasi perabih ceta basi yg asyik tertunda selama ne, dek mcm2 hal yg
terjadi dlm hidup zura ......semoga selepas ini, hari yg mendtg memberikan sinar kebahagian buat
kami sekeluarga, AMIN

Okey geng meh jenguk gmbr yg masih berbaki dan di hari terakhir kami di CH ne....
percutian yg sederhana tapi memberikan keseronokan yg berganda buat kami sekeluarga,
lebih2 lg pd anak2 kami yg dua orang tu, siap pesan nk dtg lagi and....NAK TIDO HOTEL
tu lagi....gggrrrrr, sabar ajelah........insyaallah ya anak2, jika mmg diberikan peluang dan
waktu nya, pasti kita akan naik CH ne lagi dan lagi...dan smpilah korang jemu,okies!

First pic......gmbr waktu pagi di CH....











Lepas semuanya dah bersiap dan bb pun dah maman....so time for kami posing2, sebelum
kami check out dan cari sarapan pagi....perut dah lapar dah ne......hehhehe











Selepas kami selesai bersarapan di salah satu kedai mkn di area sekitar tu juga.......
(sorry x ambil gambar mknan kami kali ne, sbb tuan FP kedaung lapar sgt lah.....)......
so, masa tuk cari LADANG STRAWBERY pula....
hmmmm ladang mana yg akan jd pilihan kami utk kali ne yea???!.......
kami ne pun bkn nya tahu sgt mn2 ladang strawbery yg best tuk dijadikan mangsa kami ne, ha
apa2 hal kami jenjln sambil cuci mata sekali lah kan....orait juga idea tu...















Alamak lupa lak nk ambil gmbr buah strawbery yg kami petik hari tu....besar2 buahnya, tp bukan
kami yg petik....tp abg bangla tu yg bagi kat kami...sbb dia tgk kami asyik naik turun...
naik turun ladang tu....tp x penuh2 bekas kami tu....hahhahha.....

Korang nk tahu napa?...sbb nya byk buah yg besar2 dan ranum2, dah dirembat ngan org yg
terdahulu dari kami....huhuhu...plussss....abg danial asyik petik dan mkn kat situ juga....
so mcm mn nak penuh bekas tu ....

Bila dah abg bangla tu offer buah strawberry yg cantik2 dan besar2 tu...ingatkan kami nk tolak! pula!
kaki pun dah penat dah ne....klu ikut kan 2 beradik ne, smpi mlm pun depa x penat....so
bila bekas dah penuh kami pun ajaklah anak2 kami yg baik2 belaka ne untuk keluar dari
ladang ne.....

so time tu timbang dan bayar loooooooooooo..........dah siap bayar dan beli sedikit cenderamata
kami pun mulalah nk bertolak tuk turun CH....tp sebelum tu tgk perangai bdk2 ne lagi yea....





Rasanya tak sah klu balik dr CH kita tak singgah mandi manda di air terjun ne kan....
so, tuk kesekian kali nya........kami pun singgah tuk mkn tengah hari dan bawa budak2 ne mandi manda
kami x mandi tau, sbb?!......leceh lah ada bb ne.......sapa lak yg nak pgg si amoi ne
almaklumlah........yg besar tu pun nk kena monitor juga........tp x apa, next time kami
boleh mandi air terjun juga, walau bukan di tempat yg sama....janji tmptnya air terjun juga...betul tak?





HUH....akhirnya...... berjaya gak zura menyudahkan kisah percutian kami di CH ne.....
so lps ne...ceta apa lak yea?.....mmmm ntahlah, gmbr byk gak......tp bkn ge mana2 pun
just ceta2 biasa kami disini saja...tgklah, klu ada mood nya, akan zura share ngan you all
klu idak....hmmmm berkulatlah FP ku ini......

Ok sebelum zura nk mengundurkan diri ne...zura nk gantung award yg zura dpt di FP kengkwn...
First award dtgnya dr Kak Fafau yg rasany sekrg ne,
kakak Fafau dah MERDEKA dr tempoh berpantang tu kan.....to kak Fafau, apalagi...KITA RAYALAH,
ahaks...dan tak lupa juga nk wish...TAHNIAH diatas kehadiran anak buahmu yang baru tu....
nmpknya raya kak Fafau kali ne berganda-gandalah kemeriahnya kan....dan berganda-ganda jugalah
peruntukan tuk duit raya tu kan....hahahhaa, jgn mare, kak...gurau aje ne.....



Dan award yg terakhir...dtgnya dari Cik Sue kita tu....
dan dgr khabarnya, hari ne pun dia baru aje dpt anak buah yg baru, dpt bb boy....so TAHNIAH
gak utk Cik Sue kita ne juga.......



Ok lah geng, zura nk tido lah sbb ank dara zura yg besar ne asyik ajak tido dari start zura on pc ne....
last2 ayat yg dia sound kat zura apa tau....


Syasya: IBU CEPATLAH TIDO.....TGK DAH PUKUL BERAPA TU...(SAMBIL JARINYA MENUNJUK KEARAH JAM DINDING KU....DAH KUL 11MLM LAH, BEB)

Zura: HMMM....OKLAH.......(TP DLM HATI DOK NGOMEL APA TAU...BERTUAH SGGH ANK KU NE....
DOK COPY APA YG SELALU AKU BUAT PADA DIA YEA.......
ADOI THIS TIME MMG BETUL2 TERKENA SGGH DGN ANK SENDIRI LOOOOOOO, )

so last2 nya......ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net